– Vi er 19 bedrifter som heier på hverandre

I Risør og regionen gjør bedriftene i Sørlandsporten teknologinettverk hverandre gode ved å lære av hverandre, møte hverandre og samarbeide.

Det er egentlig en stor suksesshistorie. Samarbeid gir sterkere næringsliv gjennom samarbeid og klyngetanke.

I Sørlandsorten teknologinettverk (STN+) finner man 19 medlemsbedrifter som alle jobber mot nesten like mange markeder. De samme 19 markedene har sitt eget liv, med sine suksesser, potensialer og utfordringer.

Samtidig er bemerkelsesverdig mye av utfordringsbildet i de samme bedriftene likt. En god del av disse har bedriftene valgt å løse i fellesskap - via klyngenettverket som er STN+.

Store felles utfordringer

De snakker om hvordan man skal løse rekrutteringskrisen og hvordan møte de stadig strengere krav til bærekraft og miljø. Hvem er morgendagens ledere i bedriftene og hvordan i all verden skal man bli flinkere til å få og ta vare på fremtidens arbeidere, nemlig lærlingene?

Det siste året har bedriftene jobbet målrettet mot flere av disse områdene. 

Lærlinger har de siste åra blitt et stadig større fokusfelt for næringslivet i regionen, da tilgangen på fagkyndig arbeidskraft har blitt stadig tøffere. Men skal man bli et godt sted for lærlinger så må man ta godt vare på dem. Der søker SNT-bedriftene å bli riktig så gode på - men da handler det ikke bare om å bli flink i sitt fag, men like mye trivsel og mestring.

– I to runder i år har vi har fokusert på å utdanne folkene i bedriftene som har med lærlingene å gjøre. Vi ønsker at de folkene skal bli bedre i å ta vare på de unge som kommer inn, samtidig som vi må lage et klima der lærlingene selv synes det er givende å bidra. Dette skal vi jobbe videre med neste år. Der vi skal jobbe mer direkte med lærlingene våre, utover det faglige. Det handler om livsmestring, privatøkonomi, egen helse også videre, forteller prosjektleder i STN+ Michel Esnault. 

Videre nevner han store prosjekter rundt bærekraft, digitalisering og kunstig intelligens inn i næringslivet. Han er særlig stolt over lederprogrammet de har fått på plass.

– I høst har vi gjennomført et meget vellykket prosjekt der vi har videreutviklet yngre medarbeidere i SNTs medlemsbedrifter som på sikt trolig vil gå inn i sentrale lederroller. Det er noe vi ønsker å gjøre mer av fremover, og i større omfang enn kun nettverkets egne medlemmer. Til høsten ønsker vi å ta en ny pulje med fremtidige lederkandidater, men da kanskje med bedrifter fra hele regionen, forteller Esnault. 

Tillit og hjelp

Vi møter han og STN-styreleder Morten Lindvik i det nye signalbygget til IMS på Moland. Med på møtet har de tatt med Victoria Hudalen fra Resolve, Andre Sagvollen fra IMS og Erling Myhre fra Lindal-selskapene. 

Sagvollen drar frem at nettverket har ledet til et stort samhold, bedriftene imellom.

– Det å kunne snakke med hverandre i større grad enn vi kanskje ellers ville gjort, på tvers av bedriftene, har en stor verdi. Det samme gjelder kursene og seminarene vi har, for det knytter folk sammen. Ikke bare på ledernivå, men nedover i organisasjonen. Jeg tror også det er positivt mot nyrekruttering, for kommer de opp hit så ser de at vi dekker en rekke interessefelt. Her kan man bli snekker hos Lindal, noen vil kanskje jobbe med brann- og vannskader hos Resolve eller jobbe med maskiner og strøm hos IMS, sier han.

Victoria Hudalen hos Resolve er enig - som peker på at det er opparbeidet høy grad av tillit mellom bedriftene. Det er en gruppe bedrifter som ønsker hverandre vel, sier hun.

– Vi opplever at det er mye god hjelp i tilliten og åpenheten som er i nettverket. Vi kan snakke sammen om ting. Fremover så ser jeg at vi kan ha mye felles i at bedriftene får stadig strengere krav fra myndighetene. Det er noe vi kan og bør jobbe mer sammen om, sier hun.

Store, nye krav

Hun viser til blant annet bærekraftskravene som blir stadig strengere. Skal Resolve eller IMS, eller noen av de andre bedriftene i STN, ha noe sjanse i å hevde seg i markedet må de levere på bærekraft og miljøkrav. Ikke bare er myndighetenes krav strengere - men bedriftenes kunder krever også at dette blir tatt på alvor.

– Det er veldig mye å svelge unna for små bedrifter, som oss. Om man ikke kan levere dokumentasjonen som kundene våre vil ha, så velger de noe andre. Derfor er det en stor risiko om vi ikke ta det på alvor, sier Hudalen.

Det bekreftes av Sagvollen. Kundene deres følger nøye med.

– En av våre største kunder fra Italia var på besøk hos oss i august. De kom ens ærend for å se hvordan vi leverer på miljø- og bærekraft. Faktum er at om vi ikke er oppe å nikker på de tingene, så er det en trussel for oss. Da kan vi havne ut av lista til kundene. I tillegg så skal vi nå rapportere på bærekraft i neste års regnskap. Gjør vi ikke det blir ikke årsmeldingen vår godkjent, og da har man jo et problem. Et annet sted vi ser det er hos bankene - de har allerede varslet at om vi ikke kan levere på dette så bli betingelsene våre dårligere, sier han.

Myhre forteller at for byggindustrien er det helt likt.

– På alle offentlige anbud som som vi leverer på så blir dette vektet som en av de viktige kriteriene å levere på, sier han.

– Heier på hverandre

Myhre sier han har lært utrolig mye om bedriftene i hans eget nabolag gjennom STN-engasjementet.

– En gang i måneden er vi jo på bedriftsbesøk hos medlemsbedriftene. Og der skjønner vi jo i stadig større grad hva bedriftene driver med og hvordan de driver - og utav det ser vi jo litt hvordan vi kan ta nytte av hverandre. Det igjen har jo ledet til at vi kjøper litt tjenester og produkter av hverandre, sier han.

Esnault peker på at det skjer stadig vekk.

– Det skjer hele tiden, og vi har laget en oversikt over hvordan de samarbeidene er - og det er en oversikt med mye piler i alle retninger. I slike situasjoner kan det jo oppstå at noen endrer med å konkurrere - men når det skjer er det stor aksept for at man skal være gode konkurrenter, forteller han.

STN har blitt en suksesshistorie - for der de 19 tidligere kanskje alle jobbet intenst på hver sin tue, er det nå fellestanken på mange områder som styrer retningen.

– Det er 19 bedrifter som heier på hverandre. Det er ingen misunnelse blant dem, og går det godt med noen så er det stor begeistring hos de andre, sier han.

Sak hentet 08.01.25 fra Aust Agder Blad, skrevet av Hans Petter Bjerva 19.12.24.

Fra venstre: Erling Myhre (Lindal), Michel Esnault (STN+), Victoria Hudalen (Resolve), André Sagvollen (IMS), Morten Lindvik (STN+). Foto: Hans Petter Bjerva