Sommerhilsen fra STN+
Da er sommeren på vei og ferien for de fleste av oss nærmere seg. Vi har lagt bak oss noen spesielle år og 2020 og 2021 har ikke blitt som planlagt. For de fleste av våre medlemmer har det vært en «tøff tid», samtidig som fleste har klart å holde normal drift, og noen legge også bak seg noen bra år og med større satsinger.
Vi har i det siste arbeidet med synlighet og omdømme, medarbeiderkompetanse i et arbeidsliv i endring og læringer som konkurransekraft. Dette arbeide vil fortsette høsten 2021 og i 2022. Vi vil også prøve å starte opp igjen aktiviteter som gjør det mulig for oss og møtes. Vi har fått tilbakemelding fra mange medlemmer om at de savner de sosiale og faglige samlingene.
Utviklingsprosjektet med Bangarang!
Prosjektet med Bangarang! går nå inn i siste fase og avsluttes i løpet av sommeren. Målet har vært ny profil, logo, hjemmeside, brosjyrer, og roll up. Styret er veldig fornøyd med dette arbeidet. Vi fikk tilskudd fra det regionale fondet, og STN+ sin innsats var egne timer.
Roll up og brosjerer får dere på vår første samling til høsten.
Samarbeide med Tre på Agder
Vi har startet et godt samarbeid med Tre på Agder. Det er en klynge som startet etter initiativ fra fylkespolitikere. Vi kommer til å jobbe sammen om noen prosjekter, som lærlinger og digitalisering. I noen sammenhenger kan det oppstå konkurranse. De er en bransjeklynge, STN+ er en tverrfaglig klynge, så noen på noen områder jakter vi de sammen medlemmene.
Vi har hatt møte med Aust-Agder utviklings- og kompetansefond sammen. De kan være interessert i å støtte lærlingeprosjektet. Maya Twedt Berli i Tre på Agder lager en søknad på vegne av Tre på Agder og STN+.
Kompetanse
STN+ er invitert med i prosjekt Kompetansepilot Agder som skal kartlegge kompetansebehov og tilrettelegge for kompetanseutvikling i distriktskommunene i Agder. Det er store endringer i arbeidslivet som følge av digitalisering, automatisering, det grønne skifte og covid 19, demografiske endringer i samfunnet og det at distriktene har begrenset tilgang på utdanning. Prosjektet skal resultere i at bedrifter i «utkanten» har god tilgang til og benytter seg av kompetanseutviklende tiltak. Effekten vil kunne bli økt verdiskaping, etablering av helt nye arbeidsplasser, at flere innbyggere deltar i arbeidslivet og at flere deltar lengre. Vi har deltatt på første møte og vil følge prosjektet videre og påvirke rammer og delta der det gir mening for STN+.
Vi vil også se på egne kompetanse prosjekter basert på behov i de enkelte STN+ bedriftene.
Lærlinger som konkurransekraft
STN+ bedriftene trenger dyktige, motiverte og engasjerte fagarbeidere. Etter mange måneder med Covid 19 ser vi at det ikke er så smart og være avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Vi ser også at søknad på de linjer som STN+ trenger er mindre enn behovet, så det er viktig å fremheve yrkesfag som et viktig utdanningsvalg.
STN+ har gjennomført et forprosjekt: Hva må til for å få flere til å velge en yrkeskarriere som dekker vårt behov og samtidig bruke lærlinger målrettet for å øke STN+ sin konkurransekraft. Forprosjektet foreslår flere tiltak. Blant annet er et av svarene at vi må bli tydeligere:
STN+ må aktivt og jevnlig benytte tradisjonelle og nye sosiale medier til å synliggjøre lærlinger i bedriftene og behovet for kompetanse. Vi må få media med på en artikkelserie om temaet for å belyse lærlinger fra regionen i aksjon, men også å utfordre lærlingene selv til å poste innlegg fra arbeidsplassen. Mediedekning på ulike flater vil også være et viktig virkemiddel for å synliggjøre temaet i politiske kretser.
STN+ må utvikle promoteringsfilmer som virkemiddel for å sikre rett og økt rekruttering, synliggjøre klyngen og mulighetene for arbeid i industrien. Filmene vil også være sentrale å benytte for ungdomskolene i arbeidslivsfaget som tilbys der. Det foreslås å etablere et samarbeid med relevante videregående skoler i regionen og NAV.
Dette vil være det viktigste prosjektet til høsten. Vi har startet et prosjekt som skal utvikle og produsere promoteringsfilmer. Dette har vi også fått tilskudd til av det regionale fondet. Bedriftene som i første omgang er med er: IMS, Tore Olsen Produksjon, Optimek, Suntec, Lindal Hus, AG Mekanikk, Ertec og TeamTec.
I tillegg kommer 5 bedrifter fra Tre på Agder med, basert på egen finansiering
World Skills, en organisasjon som fremmer yrkesfag og Mandal videregående skole har begge publisert «filmsnutter» på sosiale medier. De sier at slike filmer hjelper veldig i markedsføringen og er verd hver krone de la i dette prosjektet. Mandal videregående sier at effekten har vært veldig god og at det er rekordstor søking til TIP og at mange jenter har søkt.
Vi begynner jobben til høsten. I tillegg vil vi følge opp rådgivere i ungdomskolene, lærere videregående skoler og fylkeskommune, OTEC og andre som er viktig for en vellykket gjennomføring.
Prosjektstyringsverktøyet DONE!
På bakgrunn av ønske fra STN+ bedrifter er det utviklet et nytt prosjektstyringsverktøy tilpasset behovet til små og mellomstore bedrifter. Flere av våre medlemmer har vært piloter under utviklingen. Uten STN+ sin innsats ville sannsynligvis ikke DONE! «sett dagens lys». Resultatet er veldig bra og de bedriftene som har vært med er meget fornøyd. Jobben har resultater i at det nytt firma Prosjektmodell AS er etablert
Lansering av modellen har startet, men den store innsatsen vi skje til høsten. Se www.done.no.
Høsten 2021
Vi satser på en aktiv høst. 30 august håper vi å kunne begynne med åpen time igjen. Vanligvis gjennomfører vi diss samlingen hos medlemmene, men når interessant ting skjer hos andre bedrifter i regionen møtes vi gjerne hos dem. Bosvik AS jobber med mange interessante prosjekter, f.eks. mot det nye store prosjektet i regjeringskvartalet. De er gode på å finne nye prosjekter og samarbeidspartner for å vinne konkurransene. Der får nærmere invitasjon.
STN+ Golfen vi gå av stabelen 15. september sammen med faglig innlegg. Mer informasjon om høsten vil fortløpende bli lagt ut på vår hjemmeside og gjennom direkte e-poster til dere.
På vegne av styret ønsker vi dere en god sommer. Vi ser fram til samarbeide til høsten
Hilsen
Morten og Michel